onsdag 22 september 2010

Nu är vi igång!


Nu har nästan alla deltagarna kommit och vi är igång. Nu är det kort presentation med alla deltagarna.

Karin Kindbom, nyttillträdd VD för Svenska mässan berättar om mässans historia. Det är i mötet mellan människor som något särskilt händer, säger hon.
Hon tror på möten mellan människor och har ett förflutet med ett arbete med ungdomar och hon ser fram emot den här kompetensutbildningen och vad den kan ge.

Karin Kindbom tycker om namnet Mod att våga förändra/s - det är någon som är nödvändigt säger hon och att det ligger henne varmt om hjärtat.
Lycka till önskar hon deltagarna!

Dag Tuvelius berättar om bokmässan - det är nästan som ett eget universum - och ett av ställena som man kan slå sig ner i är "Se människan" scenen.

Mikael Ringlander berättar att det hade inte blivit någon "Se människan"-scen om inte KG Hammar hade skrivit sin bok. Då hade aldrig den första "Se människan" kommit till stånd 1997. Det är inget predikande från scenen - det är en dialog och ett samtal utifrån en bok eller ett fotografi.

Utgångspunkten är att försöka förstå vad tex boken handlar om - och hur kan det beröra oss.

I morgon kväll skall deltagarna får träffa Mpho Tuto, som första grupp som får träffa henne.

Gunilla Sandin som ingår i Bok & Biblioteksmässans programgrupp berättar att det var vid en
kräftskiva i Hagfors som allting startades. Då träffades några personer, bland annat Bertil Falk, att dessa personer kom på att de ville göra något för bibliokarier och därför blev det en biblioteksmässa. Navet skulle vara att mässan bjuder in författare från hela världen. 1985 slogs den första biblioteksmässan upp. Och sen har det bara utvecklats vidare.

Mässan består av tre delar
1. Utställningsdel
2. Seminariedel
3. Rättighetsdel (köper och säljer rättigheter till böcker och översättningar)

Hon berättar om årets bokmässa som har temat Afrika och pratar om en del av alla de afrikanska författare som besöker mässan i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar